Udang
Goreng Kunyit
Oleh : Salina Ismail
Bahan
Untuk Memasak Udang Goreng Kunyit :
Setengah kg udang besar (dibersihkan)
4 sudu makan minyak masak
2 ulas bawang putih (dihiris
nipis)
2 ulas bawang merah kecil (dihiris)
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit gula dan garam
1 sudu kicap manis
2 sudu sos cili
4 biji cili padi (ketuk/belah dua)
1 labu bawang besar (hiris bulat)
Cili merah/hijau (potong serong)
Sedikit air (jika perlu)
Cara
Memasak Udang Goreng Kunyit :
1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan
udang, serbuk kunyit, bawang putih dan bawang merah.
2. Gorengkan sekejap hingga udang
hampir masak.
3. Kemudian, masukkan gula dan
garam secukup rasa. Kacau lagi.
4. Seterusnya boleh masukkan
kicap dan sos cili. Goreng seketika.
5. Akhir sekali masukkan cili
padi, cili hijau @ merah dan bawang besar.
6. Kacau atau masak hingga sebati
dan sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan