Nasi
Goreng Udang
Oleh : Salina Ismail
Bahan Untuk Membuat Nasi Goreng Udang :
4 ekor udang besar (dicuci
bersih, perap sekejap dengan sedikit serbuk cukup rasa maggi)
3 ekor sotong (potong bulat, rendam
dalam air panas sekejap dan toskan)
2 cawan nasi putih (dihancurkan)
4 sudu minyak masak
2 biji telur ayam
2 ulas bawang putih (diketuk)
3 biji cili padi (diketuk)
Sayur sawi, kobis dan lobak merah
1 sudu cili kisar
1 sudu kicap manis
2 sudu sos tiram
1 sudu serbuk cukup rasa maggi
Cara
Memasak Nasi Goreng Udang :
1. Panaskan minyak dalam kuali, pecah
2 biji telur dan kacau-kacau hingga telur masak hancur. Kemudian angkat telur
dan ketepikan.
2. Guna minyak yang sama, goreng
udang hingga masak, angkat dan ketepikan.
3. Dalam kuali yang sama juga, masukkan
bawang putih yang diketuk.
4. Goreng hingga naik bau dan
masukkan sotong, batang sawi, cili padi dan lobak merah. Kacaukan sekejap.
5. Kemudian boleh masukkan cili
kisar dan kacaukan sekejap.
6. Seterusnya masukkan kicap dan
sos tiram, gorengkannya sebentar.
7. Akhir sekali, boleh masukkan
nasi sejuk, sayur sawi, kobis, serbuk cukup rasa maggi dan telur yang sudah
digoreng tadi.
8. Kacaukan atau goreng sehingga
nasi sebati dan betul-betul masak.
9. Apabila nasi sudah masak, boleh
hidangkan dalam pinggan dan susun udang yang digoreng tadi.
Nota : Nasi goreng sedap dimakan ketika masih panas :)
Nota : Nasi goreng sedap dimakan ketika masih panas :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan