Labu
Masak Lemak Kuning
Oleh : Salina Ismail
Bahan
Untuk Membuat Labu Masak Lemak Kuning :
1 biji labu
1 ikat pucuk labu
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu makan cili kisar
Serbuk kunyit
1 biji santan kelapa
Garam secukup rasa
Cara
Memasak Labu Masak Lemak Kuning :
1. Potong labu bentuk kiub dan
rebus sekejap.
2. Pucuk labu disiangkan dahulu
duri-durinya.
3. Panaskan santan dalam periuk,
masukkan serbuk kunyit, cili kisar, bawang putih dan garam.
4. Kacau perlahan-lahan supaya
santan tidak pecah minyak.
5. Kemudian boleh masukan labu tadi.
6. Apabila labu hampir lembut,
bolehlah masukkan pucuknya di akhir sekali.
7. Kacaukan sekejap dan tutup
api.
8. Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan