Bahan Membuat Biskut Tembikai :
150 gram gula kastor
250 gram mentega
1 biji kuning telur
1 sudu besar susu pekat manis
320 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Pewarna merah dan hijau
1/8 sudu teh garam
Paper cups
Manik coklat
Benang
Cara Membuat Biskut Tembikai :
1. Pukul gula dan mentega hingga
kembang.
2. Masukkan kuning telur, garam dan
susu pekat. Putar hingga rata.
3. Masukkan tepung gandum yang
diayak bersama baking powder.
4. Uli perlahan sehingga menjadi
doh
5. Bahagikan doh kepada 3
bahagian. Warnakan dengan warna merah, hijau dan satu bahagian lagi dibiarkan
warna asal.
6. Kemudian buat bulat kecil
adunan merah dan disalut dengan warna kuning seterusnya dengan warna hijau.
7. Potong 4 bebola yang dibentuk
itu menggunakan benang.
8. Letakkan manik coklat di bahagian
merah sebagai biji buah tembikai. Lebih baik jika diletak bijan hitam atau biji
selasih.
9. Letakkan di dalam paper cup.
10. Buat sehingga siap dan bakar
sehingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan