Laksa Utara
Oleh : Salina Ismail
Bahan
Untuk Membuat Laksa Utara :
1 kg ikan sardin
1 bungkus laksa kering
15 keping asam gelugur
20 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
Belacan (saiz besar ibu jari)
1 genggam daun kesum
4 kuntum bunga kantan
Garam dan serbuk perasa
Bahan-bahan
Hiasan :
Timun*
Daun salad*
Bawang besar*
Cili padi*
Cili merah*
Limau kerisik
Telur rebus
Petis udang/otak udang
Semua bahan bertanda * dihiris
nipis
Cara
Memasak Laksa Utara :
1. Laksa kering perlu direndam
terlebih dahulu lebih kurang 3 hingga 4 jam.
2. Kemudian direbus sampai lembut
dan ditoskan airnya. Boleh juga rebus dalam rice cooker kerana senang dan cepat
masak.
3. Siram dengan air semasa proses
mengtoskan laksa agar dapat membuang kanji-kanji yang berlebihan.
4. Bersihkan ikan, kemudian rebus
ikan bersama asam gelugur hingga ikan masak.
5. Kemudian asingkan isi dan
tulang ikan. Isi ikan perlu dikisar tapi jangan terlalu lumat. Tulang ikan juga
dikisar dan kemudian ditapis.
6. Guna air rebusan ikan tadi bersama
asam gelugur, masuk isi ikan dan air tulang ikan di dalam periuk.
7. Kisar cili kering bersama
belacan dan bawang besar, masukkan sekali dalam kuah.
8. Kisar juga 2 kuntum bunga
kantan untuk dapatkan bau kuah yang sedap.
9. Masukkan juga daun kesum dan
belah 2 kuntum lagi bunga kantan.
10. Masukkan air secukupnya untuk
sebatikan kuah.
11. Akhir sekali boleh masuk
garam dan serbuk perasa.
12. Tunggu sehingga kuah mendidih
dan betul-betul masak, rasa garam dan masam kuahnya.
13. Kalau suka masam boleh tambahkan
sedikit perahan air asam jawa.
14. Siap dan boleh dihidangkan
bersama bahan-bahan hirisan tadi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan