
Udang
Galah Masak Lemak Cili Padi
Oleh : Salina Ismail
Bahan
Untuk Memasak Udang Galah Masak Lemak Cili Padi :
Udang Galah (dibersihkan)
1 biji santan kelapa
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
5 biji cili padi*
2 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit
Gula dan garam secukup rasa
Cara
Memasak Udang Galah Masak Lemak Cili Padi :
1. Kisar semua bahan yang
bertanda * hingga lumat.
2. Masukkan bahan yang dikisar dalam
periuk atau kuali.
3. Buka api dan masak sehingga
naik bau.
4. Kemudian boleh masukkan
santan, serai, daun kunyit, gula dan garam.
5. Masak dengan api sederhana dan
sentiasa dikacau agar santan tidak pecah minyak.
6. Apabila santan sudah mendidih
boleh masukkan udang yang telah dibersihkan.
7. Masak sehingga udang lembut
atau masak sepenuhnya.
8. Sedia untuk dihidang dan
selamat menjamu selera.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan