Ayam
Masak Merah
Oleh : Salina Ismail
Bahan Untuk Memasak Ayam Masak Merah :
1 ekor ayam (potong ikut suka)
10 tangkai cili kering*
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4-6 tangkai bunga cengkih
Buah pelaga
2 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato puri
1 cawan susu cair
Sedikit air
Gula dan garam secukup rasa
Bahan
Hiasan :
Lobak merah
Cili merah
Cili padi
Daun sup
1 biji bawang besar (potong
bulat-bulat)
Cara
Memasak Ayam Masak Merah :
1. Cuci bersih ayam, lumurkan
garam dan kunyit dan goreng seperti biasa hingga masak kekuningan. Angkat ayam
dan ketepikan.
2. Guna minyak gorengan ayam tadi,
tumiskan bahan 4 sekawan dan bahan kisar hingga terbit bau.
3. Kemudian boleh masuk cili
kisar, sos cili dan sos tomato. Tambah sedikit air jika kuah agak pekat.
4. Kemudian boleh masuk susu cair
dan ayam.
5. Perasakan kuah dengan gula dan
garam secukup rasa.
6. Akhir sekali boleh masukkan bahan
hiasan iaitu lobak merah, cili, daun sup dan bawang besar.
7. Siap untuk dihidang dan
mengambil masa lebih kurang sejam untuk disediakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan