Gulai
Ayam Kampung
Oleh : Salina Ismail
Bahan
Untuk Memasak Gulai Ayam Kampung :
1 ekor ayam kampung (potong 4
bahagian)
4 sudu besar makan rempah kari ayam
babas
3 sudu besar minyak masak
2 sudu cili kisar
1 sudu halba campur
3 cawan air
2 biji bawang kecil (hiris halus)
2 ulas bawang putih (hiris halus)
2 tangkai daun kari
2 biji kentang (potong 4)
Setengah batang lobak merah (potong
dadu)
1 cawan santan pekat
1 sudu kerisik
1 kiub pati ayam maggi
Sedikit perahan air asam jawa
Sedikit gula dan garam secukup
rasa
Bahan
Tumbuk :
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara
Memasak Gulai Ayam Kampung :
1. Panaskan minyak masak dalam
periuk, tumis bahan yang dihiris iaitu bawang putih dan bawang merah, daun kari
dan halba campur hingga bawang kekuningan. Kemudian masuk secawan air.
2. Tunggu air mendidih, masukkan
rempah kari dan cili kisar bersama dengan bahan tumbuk dan air asam jawa.
Kacaukan sekejap.
3. Tutup periuk dan sederhanakan
api. Biar rempah masak sekata sampai pecah minyak.
4. Bila rempah sudah kering masuk
lagi secawan air, biar sampai rempah masak lagi. Lagi lama masak rempah, gulai
akan rasa lagi sedap.
5. Apabila rempah sudah
betul-betul masak boleh masukkan lagi air.
6. Bila sudah mendidih boleh
masukkan ayam, kerisik, kiub ayam, gula dan garam. Kacaukan sekejap.
7. Kemudian boleh masukkan
santan, kentang dan lobak merah. Biar semua bahan masak sebati.
8. Apabila ayam dan kentang sudah
lembut bolehlah hidangkan makanan.
9. Siap dan sedia untuk
dinikmati.
Tips
: Pastikan rempah betul-betul masak dan dimasak dengan lama kerana rempah yang
dimasak lama akan menjadikan gulai bertambah sedap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan