Selasa, 25 Ogos 2015

Resipi Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi dengan Ubi Keladi

Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi dengan Ubi Keladi
Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi dengan Ubi Keladi
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Memasak Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi :

1 kg siput sedut (cuci bersih, direbus sekejap dan dipotong sedikit bahagian depannya)
1 batang ubi keladi (disiang dan direbus)
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawng putih*
2 biji cili merah*
5 biji cili padi*
1 inci kunyit hidup*
1 inci halia*
2 batang serai
2 helai daun kunyit
1 biji santan kelapa (bahagi 2 bahagian iaitu santan pekat dan cair)
Gula dan garam secukup rasa


Cara Memasak Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi :

1. Kisar semua bahan bertanda* dan masukkan dalam periuk.

2. Masukkan sedikit santan cair, serai yang diketuk dan daun kunyit yang disimpul.

3. Masak sekejap hingga kuah mendidih.

4. Kemudian boleh masukkan siput sedut dan ubi keladi tadi berserta santan pekat.

5. Seimbangkan rasa dengan gula dan garam.

6. Kacaukan sekejap sehingga siput dan ubi keladi masak dan bolehlah dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan