Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi dengan Ubi Keladi
Oleh :
Salina Ismail
Bahan Untuk Memasak Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi
:
1 kg
siput sedut (cuci bersih, direbus sekejap dan dipotong sedikit bahagian depannya)
1 batang
ubi keladi (disiang dan direbus)
2 ulas
bawang merah*
2 ulas
bawng putih*
2 biji
cili merah*
5 biji
cili padi*
1 inci
kunyit hidup*
1 inci
halia*
2 batang
serai
2
helai daun kunyit
1 biji
santan kelapa (bahagi 2 bahagian iaitu santan pekat dan cair)
Gula
dan garam secukup rasa
Cara Memasak Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi :
1. Kisar
semua bahan bertanda* dan masukkan dalam periuk.
2. Masukkan
sedikit santan cair, serai yang diketuk dan daun kunyit yang disimpul.
3. Masak
sekejap hingga kuah mendidih.
4. Kemudian
boleh masukkan siput sedut dan ubi keladi tadi berserta santan pekat.
5. Seimbangkan
rasa dengan gula dan garam.
6. Kacaukan
sekejap sehingga siput dan ubi keladi masak dan bolehlah dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan