Rabu, 12 Ogos 2015

Resipi Kerang Masak Lemak Kuning

Kerang Masak Lemak Kuning

Kerang Masak Lemak Kuning
Oleh : Salina Ismail



Bahan Untuk Membuat Kerang Masak Lemak Kuning :

1 kg kerang (cuci bersih)
1 biji santan kelapa
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
5 biji cili padi*
2 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit
Gula dan garam secukup rasa



Cara Memasak Kerang Masak Lemak Kuning :

1. Kisar semua bahan yang bertanda * hingga lumat.

2. Masukkan dalam periuk atau kuali. Lebih mudah menggunakan kuali kerana senang untuk dikacau.

3. Buka api, masak bahan yang dikisar hingga naik bau.

4. Kemudian boleh masukkan santan, serai, daun kunyit, gula dan garam.

5. Kuah kena sentiasa dikacau supaya santan tidak pecah minyak dan masak dengan api sederhana.

6. Apabila santan sudah mendidih boleh masukkan kerang yang telah dibersihkan.

7. Masak dengan lama sedikit anggaran masa selama 15 minit agar kulit kerang mudah terbuka dan senang untuk dikopek nanti.

8. Sedia untuk dihidang dan selamat menjamu selera :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan