Bahan-bahan :
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Serai
Cili kering yang dikisar
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
Tomato puri
Susu cair
Sos tiram
Sos cili
Gula melaka
Kiub ayam
Garam
Ayam
Daun pandan (simpul)
Cara Membuatnya :
1. Goreng ayam hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Kisar bawang besar, bawang putih, halia dan serai.
3. Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan
buah pelaga.
4. Tumiskan juga bahan yang dikisar tadi dan juga daun pandan.
5. Kemudian, masukkan cili kisar dan masak sampai pecah
minyak.
6. Masukkan tomato puri, kiub ayam dan juga susu cair sedikit.
7. Letak sos tiram, sos cili, gula melaka dan garam secukup
rasa.
8. Kemudian masukkan ayam telah digoreng tadi.
Nota :
1. Jika nak masakan warna cantik terang, letakkan sedikit serbuk
cili.
2. Untuk hiasan letak lobak merah, daun sup dan bawang holland.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan