Sup Kepala Ikan Plotan
Oleh :
Salina Ismail
Bahan Untuk Memasak Sup Kepala Ikan Plotan :
Kepala
ikan plotan (potong dan cuci bersih)
2 sudu
minyak masak
2 cawan
air
3 ulas
bawang putih (ditumbuk)
1 inci
halia (hiris kasar dan ketuk sedikit)
1
uncang sup bunjut adabi
1 sudu
rempah perencah sup
1 sudu
lada hitam (ditumbuk halus)
1 sudu
serbuk cukup rasa maggi
3 biji
cili padi merah (diketuk)
Sedikit
bawang goreng
1 biji
tomato (potong 4)
Gula
dan garam secukup rasa
Daun
sup dan daun bawang
Cara Memasak Sup Kepala Ikan Plotan :
1. Panaskan
minyak dalam periuk, masukkan bawang putih dan halia.
2. Tumis
sampai naik bau dan bawang bertukar warna kekuningan.
3. Masukkan
2 cawan air, sup bunjut dan rempah sup.
4. Tutup
periuk dan biar kuah merenih seketika anggaran 5 minit.
5. Masukkan
kepala ikan, lada hitam, cili padi, serbuk cukup rasa maggi, gula dan garam.
6. Masak
sehingga kepala ikan betul-betul lembut dan masak.
7. Akhir
sekali taburkan bawang goreng, daun bawang, daun sup dan buah tomato.
8. Siap
dan sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan