Nasi
Tomato
Oleh : Salina Ismail
Bahan Untuk Memasak Nasi Tomato :
4 cawan beras biasa
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4-6 tangkai bunga cengkih
Buah pelaga
2 helai daun pandan
1 cawan susu cair
3 sudu minyak sapi
4 sudu besar sos tomato puri
Gula dan garam secukup rasa
Bahan
Hiasan :
Lobak merah
Mix vage
Daun sup dan daun bawang
Kismis
Gajus
Bawang goreng
Cara Memasak Nasi Tomato :
1. Basuh beras sehingga bersih
dan masukkan ke dalam rice cooker.
2. Dalam periuk lain, panaskan
minyak sapi dan masukkan bahan bertanda * yang telah dikisar.
3. Masuk sekali rempah 4 sekawan
iaitu kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Masak hingga
naik bau.
4. Kemudian boleh masukkan daun
pandan dan tomato puri.
5. Seterusnya masukkan air dan
susu cair. Sukatan air adalah untuk 4 cawan beras.
6. 4 cawan beras = 4 cawan air + 1
cawan susu cair. Sukatan ikut cara kita masak nasi biasa. Kemudian kacau hingga
mendidih dan perasakan dengan gula dan sedikit garam.
7. Kacaukan sekejap kemudian
boleh masuk bahan hiasan seperti lobak merah dan mix vage. Terpulang nak letak
apa contohnya kismis, gajus dan sebagainya.
8. Akhir sekali boleh masukkan
kuah tadi dalam rice cooker dan masak seperti nasi biasa.
9. Bila hendak hidang nasi boleh
taburkan daun sup dan bawang goreng.
Nota : Masa tengah masak nasi, beras
jangan dikacau kerap untuk mengelakkan nasi hancur.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan