Daging
Masak Hitam
Oleh : Salina Ismail
Bahan
Untuk Membuat Daging Masak Hitam :
Setengah kg daging (potong
besar-besar)
15 tangkai cili kering (belah
dua, buang biji, basuh dan toskan)
4 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 biji bawang besar
1 inci halia
3 batang serai
2 sudu rempah perencah sup adabi
Kicap
1 setengah sudu gula
Garam secukup rasa
1 sudu serbuk cukup rasa maggi
Untuk
Hiasan :
Bawang kuning (potong bulat)
Cili merah (belah dua)
Cara
Memasak Daging Masak Hitam :
1. Panaskan minyak dalam kuali, goreng
cili kering sampai bertukar warna gelap kemerahan tapi jangan sampai hangit.
2. Blender cili goreng tadi
bersama bawang putih, bawang merah, bawang besar, halia dan sebatang serai.
3. Guna minyak yang sama tumis bahan
blender tadi.
4. Masuk secawan air, daging, gula,
kicap dan rempah perencah sup.
5. Ketuk lagi dua batang serai
dan masukkan sekali dalam kuah. Kacau sekejap.
6. Masak dengan api perlahan,
tutup kuali agar daging cepat lembut.
7. Sukatan kicap bergantung pada
warna kuah. Tambahkan lagi kicap jika tidak cukup hitam.
8. Jika kuah kering tetapi daging
belum lembut, boleh masuk lagi secawan air.
9. Masak sampai kuah mula pekat
dan daging lembut.
10. Akhir sekali boleh perasakan
dengan garam dan serbuk cukup rasa maggi.
11. Untuk hiasan kalau nak nampak
lagi menarik boleh masukkan bawang kuning dan cili merah.
12. Sedia untuk dihidang dan selamat
mencuba.
Boleh try ni.slalu daging goreng kunyit je 😂 tq sudi share resepi.
BalasPadamhttp://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1