
Daging
Bakar Cicah Air Asam
Oleh : Salina Ismail
Bahan Untuk Membuat Daging Bakar :
Setengah kg daging lembu
2 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
1 inci halia*
1 sudu lada hitam*
Gula dan garam
Sedikit serbuk kunyit
Cara
Memasak Daging Bakar :
1. Tumbuk kasar semua bahan
bertanda* dan perap bersama daging selama 1 hingga ke 2 jam. Lagi lama perap lagi
sedap rasanya.
2. Daging boleh potong
besar-besar dan nanti lepas bakar baru potong nipis-nipis.
3. Kemudian boleh bakar daging dalam
ketuhar atau guna pemanggang ajaib sehingga daging masak.
4. Jika bakar menggunakan pemanggang
ajaib, gunakan api perlahan untuk memasak agar daging masak sempurna.
5. Akhir sekali daging bolehlah
dipotong nipis-nipis.
Bahan
Untuk Membuat Air Asam :
1 biji bawang besar
1 biji tomato
1 biji cili merah
5 tangkai cili padi (jika suka
pedas boleh tambah lagi)
Sedikit belacan
Sedikit garam
Air asam jawa
Limau nipis
Cara
Membuat Air Asam :
1. Potong halus semua bahan.
2. Kemudian bancuh belacan
bersama air asam jawa.
3. Masukkan sedikit garam dan
campur bersama semua bahan yang telah dihiris tadi.
4. Akhir sekali perah sedikit air
limau nipis.
5. Siap dan hidang bersama daging bakar.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan