Daging Black Paper
Oleh :
Salina Ismail
Bahan Untuk Memasak Daging Black Paper :
Setengah
kg daging (potong nipis)
3 sudu
minyak masak
1 cawan
air
3 ulas
bawang putih (dicincang kasar)
1 inci
halia (tumbuk halus)
2 sudu
lada hitam (tumbuk kasar)
2 sudu
sos tiram
2 sudu
sos cili
2 sudu
santan pekat
1 sudu
serbuk cukup rasa maggi
Sedikit
gula
Untuk Hiasan :
Cili
merah
Cili padi
Bawang
besar
Daun bawang
Cara Memasak Daging Black Paper :
1. Panaskan
minyak masak dalam kuali, masukkan bawang putih dan halia. Gorengkan sekejap.
2. Kemudian
boleh masukkan daging, air dan lada hitam. Tutup kuali dan biarkan daging masak
dan kuah menjadi kering.
3. Apabila
daging mulai lembut bolehlah masukkan sos tiram, sos cili, santan, serbuk cukup
rasa maggi dan gula.
4. Boleh
juga tambah sedikit garam jika perlu kerana sos tiram dan serbuk cukup rasa
maggi sudah ada rasa masin.
5. Akhir
sekali bolehlah masukkan bahan hiasan seperti cili merah, cili padi, bawang besar
dan daun bawang.
6. Siap
untuk dihidangkan. Makan bersama nasi panas, memang sedap...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan