
Ayam Masak Kurma
Oleh : Salina Ismail
Oleh : Salina Ismail
Bahan Untuk Membuat Ayam Masak Kurma :
Setengah ekor ayam (potong dua)
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
Halia sikit
Kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
Satu bungkus kecil rempah kurma
Setengah tin susu cair
1 kiub pati ayam
2 sudu besar cili kering blender
1 sudu gula
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit
Untuk
Hiasan @ Sayuran :
Bawang besar (potong bulat)
Cili merah (potong 2)
3 @ 4 biji cili padi
Lobak merah (potong memanjang)
Cara
Memasak Ayam Masak Kurma :
1. Letakkan sedikit garam dan
serbuk kunyit pada ayam dan goreng ayam sampai garing.
2. Guna minyak gorengan ayam tadi,
tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang telah diblender.
3. Masukkan juga bunga lawang dengan
kulit kayu manis. Tumis sampai naik bau.
4. Masukkan rempah kurma dengan
secawan air dan kacau hingga sebati.
5. Letakkan juga dua sudu besar
cili kering yang telah diblender.
6. Masak sampai rempah pecah
minyak dan bau wangi.
7. Apabila rempah mula kering dan
pecah minyak boleh masukkan lagi secawan air.
8. Apabila telah mendidih, boleh
masukkan kiub ayam, ayam yang digoreng
tadi, gula, garam dan susu cair. Anggaran kuah menutupi isi ayam.
9. Masak dengan api sederhana
sampai kuah mula memekat.
10. Akhir sekali boleh masukkan bahan
hiasan seperti bawang besar, cili merah, cili padi dan lobak merah.
11. Kacau sekejap kemudian boleh
tutup api.
12. Sedia untuk dihidang dan
selamat mencuba :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan