Udang
Galah Goreng Pedas
Oleh : Salina Ismail
Bahan
Untuk Membuat Udang Galah Goreng Pedas :
2 ekor udang galah saiz besar
Minyak masak
Garam
Serbuk kunyit
2 ulas bawang putih (diketuk)
2 sudu cili kisar
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 sudu serbuk cukup rasa maggi
Sedikit gula
Sedikit air
Cara
Memasak Udang Galah Goreng Pedas :
1. Udang galah dibersihkan dan digaul
dengan sedikit garam dan kunyit, kemudian di goreng terlebih dahulu sehingga udang
masak.
2. Dalam kuali lain, ambil 3 sudu
makan minyak gorengan udang tadi, tumis bawang putih hingga terbit bau.
3. Kemudian boleh masuk cili
kisar, lebih kurang 5 minit boleh masukkan sos cili, sos tomato, gula, garam
dan serbuk cukup rasa maggi.
4. Kacaukan sekejap dan boleh
masuk sedikit air.
5. Seimbangkan rasa dan boleh
masukkan udang goreng tadi.
6. Siap dan sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan