Sabtu, 22 Ogos 2015

Resipi Ayam Masak Merah

Ayam Masak Merah
Ayam Masak Merah
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Memasak Ayam Masak Merah :

1 ekor ayam (potong ikut suka)
10 tangkai cili kering*
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4-6 tangkai bunga cengkih
Buah pelaga
2 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato puri
1 cawan susu cair
Sedikit air
Gula dan garam secukup rasa


Bahan Hiasan :

Lobak merah
Cili merah
Cili padi
Daun sup
1 biji bawang besar (potong bulat-bulat)


Cara Memasak Ayam Masak Merah :

1. Cuci bersih ayam, lumurkan garam dan kunyit dan goreng seperti biasa hingga masak kekuningan. Angkat ayam dan ketepikan.

2. Guna minyak gorengan ayam tadi, tumiskan bahan 4 sekawan dan bahan kisar hingga terbit bau.

3. Kemudian boleh masuk cili kisar, sos cili dan sos tomato. Tambah sedikit air jika kuah agak pekat.

4. Kemudian boleh masuk susu cair dan ayam.

5. Perasakan kuah dengan gula dan garam secukup rasa.

6. Akhir sekali boleh masukkan bahan hiasan iaitu lobak merah, cili, daun sup dan bawang besar.

7. Siap untuk dihidang dan mengambil masa lebih kurang sejam untuk disediakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan