Air Tangan :
Kak Ju
Bahan-bahan :
Ikan (dibelah belakang sampai ke perut)
Cili kering (direndam dengan air panas)
Bawang merah
Serai
Air asam jawa
Gula dan garam
Serbuk kunyit
Daun kunyit
Cara Membuatnya :
1.Tumbuk cili, bawang merah dengan serai sehingga lumat.
2. Masukkan gula, garam dan juga air asam.
3. Kacau hingga sebati.
4. Letakkan garam dan serbuk kunyit pada ikan seperti biasa.
5. Masukkan sambal yang ditumbuk pada ikan.
6. Balut ikan dengan daun kunyit yang disapu sedikit minyak.
7. Bakar sehingga masak.
Nota :
1. Lebih sedap jika menggunakan ikan kembung pada masakan ini.
2. Daun kunyit menjadikan masakan lebih wangi dan sedap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan