Air Tangan :
Ain Arina
Bahan untuk Kulit :
4
cawan tepung gandum
1
biji telur
1
sudu makan gula
1
cawan air
½
sudu kecil garam
Minyak
masak secukupnya untuk merendam dan menggoreng
Cara Membuat Kulit Murtabak :
1.
Campurkan tepung gandum, telur, gula dan garam dalam bekas.
2.
Masukkan air sedikit demi sedikit.
3.
Uli hingga sebati dan menjadi doh yang lembut.
4.
Buat bulat-bulat kecil dan letakkan dalam bekas yang berisi minyak.
5.
Simpan semalaman agar lembut untuk dicanai.
Bahan untuk Membuat Inti :
Isi
ayam (potong dadu)
Ubi
kentang (dipotong)
Bawang
besar (potong nipis)
Cabai
melaka (dihiris)
2-3
biji telur
Sedikit
minyak
Cara Membuat Inti :
1.
Rebus ayam dengan ubi kentang sampai empuk dan toskan airnya.
2.
Letakkan minyak, bawang besar, ubi kentang, ayam, cabai melaka dan telur.
3. Buka api perlahan kacau sampai hingga semua sebati.
3. Buka api perlahan kacau sampai hingga semua sebati.
4. Letakkan gula dan garam ikut citarasa sendiri.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan