Rabu, 25 Mac 2020

Murtabak Kentang

Murtabak Kentang

Murtabak Kentang

Murtabak Kentang

Murtabak Kentang
Air Tangan :
Ain Arina

Bahan untuk Kulit :

4 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sudu makan gula
1 cawan air
½ sudu kecil garam
Minyak masak secukupnya untuk merendam dan menggoreng


Cara Membuat Kulit Murtabak :

1. Campurkan tepung gandum, telur, gula dan garam dalam bekas.

2. Masukkan air sedikit demi sedikit.

3. Uli hingga sebati dan menjadi doh yang lembut.

4. Buat bulat-bulat kecil dan letakkan dalam bekas yang berisi minyak.

5. Simpan semalaman agar lembut untuk dicanai.


Bahan untuk Membuat Inti :

Isi ayam (potong dadu)
Ubi kentang (dipotong)
Bawang besar (potong nipis)
Cabai melaka (dihiris)
2-3 biji telur
Sedikit minyak


Cara Membuat Inti :

1. Rebus ayam dengan ubi kentang sampai empuk dan toskan airnya.

2. Letakkan minyak, bawang besar, ubi kentang, ayam, cabai melaka dan telur.

3. Buka api perlahan kacau sampai hingga semua sebati.

4. Letakkan  gula dan garam ikut citarasa sendiri.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan