Air Tangan :
Ain Arina
Bahan-bahan :
1
cawan beras
5
cawan air
1
sudu teh garam
2
helai daun pandan (disimpul)
Cara
Membuatnya :
1.
Masukkan beras, air, daun pandan dan garam dalam periuk nasi.
2.
Masak nasi seperti biasa dan dikacau selalu agar nasi hancur sekata.
3. Balut botol kicap atau sos dengan plastik dan sapu sedikit minyak di bahagian bawah plastik.
4. Apabila nasi sudah masak, cepat-cepat tumbuk nasi guna botol kicap tadi.
3. Balut botol kicap atau sos dengan plastik dan sapu sedikit minyak di bahagian bawah plastik.
4. Apabila nasi sudah masak, cepat-cepat tumbuk nasi guna botol kicap tadi.
5.
Tumbuk sampai jadi seperti nasi impit.
6.
Kemudian masukkan dalam bekas yang
sesuai yang disapu sedikit minyak.
7.
Tumbuk sekejap dan tekan rata dengan sudu atau senduk.
8. Tekan sampai padat dan biarkan nasi betul-betul sejuk sebelum dipotong.
8. Tekan sampai padat dan biarkan nasi betul-betul sejuk sebelum dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan