Ahad, 29 Mac 2020

Sambal Telur Rebus

Sambal Telur Rebus
Air Tangan :
Ain Arina

Bahan-bahan :

Telur (direbus)
Cili kering (dikisar)
Bawang besar (dipotong)
Gula dan garam
Asam jawa


Cara Membuatnya :

1. Rebus telur, sejukkan dan kupas kulitnya.

2. Panaskan minyak, goreng telur sehingga garing.

3. Angkat dan ketepikan dahulu.

4. Buang sedikit minyak jika terlalu banyak.

5. Masukkan cili yang telah dikisar.

6. Masak sehingga cili masak atau pecah minyak.

7. Masukkan telur, air asam dan juga bawang besar.

8. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.

9. Tunggu hingga mendidih dan sedia untuk dihidang.


Nota :

1. Anda boleh gantikan asam dengan meletakkan sos cili secukup rasa.

2. Selain itu, boleh tambah ubi kentang dalam masakan ini. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan