Sabtu, 8 Ogos 2020

Ayam Masak Kurma Ain

Resipi Ayam Masak Kurma Ain
Air Tangan :
Ain Arina

Bahan-bahan :

Ayam
Bawang merah (dihiris)
Bawang putih (dihiris)
Halia (dihiris)
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Rempah kurma
1 sudu rempah biji (dikisar)
Jintan manis (dikisar)
2 biji cabai hidup (dikisar)
6 tangkai cili kering (dikisar)
Lada (jika suka) (dikisar)
Santan daripada ½ biji kelapa
Sos tomato
1 sudu minyak sapi (jika suka)
Bawang besar (dipotong)
Buah tomato (dipotong)
Daun sup dan daun bawang (dipotong)


Cara Membuatnya :

1. Goreng ayam hingga kekuningan. Angkat dan toskan minyaknya.

2. Goreng bawang merah, bawang putih, halia, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis.

3. Apabila bawang sudah kekuningan, masukkan rempah kurma yang diblender halus  bersama rempah biji, jintan manis, cabai hidup, cabai kering dan lada.

4. Biarkan hingga pecah minyak, masukkan ayam, santan dan sos tomato.

5. Jika mahu masakan lebih wangi masukkan minyak sapi.

6. Biarkan hingga agak pekat letakkan bawang besar, buah tomato, daun bawang dan daun sup agar masakan lebih sedap.

Jumaat, 24 April 2020

Masak Lemak Nanas Udang

Masak Lemak Nanas Udang
Air Tangan :
Ain Arina

Bahan-bahan :

7 tangkai cabai kering
1 sudu rempah biji
½ sudu jintan manis
3 ulas bawang merah
Nanas
Segenggam kelapa parut (dikisar)
Santan
Udang
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Kisar cabai, rempah biji, jintan manis, bawang merah sehingga lumat.

2. Masak sekejap dalam periuk.

3. Kemudian masukkan nanas, kelapa, santan, udang dan garam.

4. Sentiasa dikacau agar tidak pecah minyak.

5. Tunggu hingga mendidih dan semuanya masak.

6. Sedia untuk dihidang.


Nota :

1. Resipi ini boleh juga digunakan untuk masak ikan haruan, sepat dan puyu. Cuma kena letakkan sekeping asam keping.

2. Kalau guna kerang boleh letak bersama kacang panjang.

Udang Masak Serai

Udang Masak Serai
Air Tangan :
Ain Arina
Bahan-bahan :

Cili kering
Serai (dihiris)
4 ulas bawang merah
Udang
Asam jawa
Garam
Gula


Cara Membuatnya :

1. Kisar cili kering, serai dan juga bawang merah sehingga hancur.

2. Goreng udang sekejap dan angkat.

3. Tumiskan bahan yang dikisar.

4. Masak hingga pecah minyak.

5. Masukkan udang, air asam jawa, garam dan gula.

6. Masak sehingga mendidih dan sedia untuk dihidang.