Jumaat, 24 April 2020

Masak Lemak Nanas Udang

Masak Lemak Nanas Udang
Air Tangan :
Ain Arina

Bahan-bahan :

7 tangkai cabai kering
1 sudu rempah biji
½ sudu jintan manis
3 ulas bawang merah
Nanas
Segenggam kelapa parut (dikisar)
Santan
Udang
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Kisar cabai, rempah biji, jintan manis, bawang merah sehingga lumat.

2. Masak sekejap dalam periuk.

3. Kemudian masukkan nanas, kelapa, santan, udang dan garam.

4. Sentiasa dikacau agar tidak pecah minyak.

5. Tunggu hingga mendidih dan semuanya masak.

6. Sedia untuk dihidang.


Nota :

1. Resipi ini boleh juga digunakan untuk masak ikan haruan, sepat dan puyu. Cuma kena letakkan sekeping asam keping.

2. Kalau guna kerang boleh letak bersama kacang panjang.

1 ulasan: