Air Tangan :
Ain Arina
Bahan-bahan :
7 tangkai cabai kering
1 sudu rempah biji
½ sudu jintan manis
3 ulas bawang merah
Nanas
Segenggam kelapa parut (dikisar)
Santan
Udang
Garam secukup rasa
Cara Membuatnya :
1. Kisar cabai, rempah biji, jintan manis, bawang merah
sehingga lumat.
2. Masak sekejap dalam periuk.
3. Kemudian masukkan nanas, kelapa, santan, udang dan garam.
4. Sentiasa dikacau agar tidak pecah minyak.
5. Tunggu hingga mendidih dan semuanya masak.
6. Sedia untuk dihidang.
Nota :
1. Resipi ini boleh juga digunakan untuk masak ikan haruan,
sepat dan puyu. Cuma kena letakkan sekeping asam keping.
2. Kalau guna kerang boleh letak bersama kacang panjang.
Sedap sekali ya
BalasPadam