Rabu, 26 Ogos 2015

Resipi Sup Kepala Ikan Plotan

Sup Kepala Ikan Plotan
Sup Kepala Ikan Plotan
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Memasak Sup Kepala Ikan Plotan :

Kepala ikan plotan (potong dan cuci bersih)
2 sudu minyak masak
2 cawan air
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (hiris kasar dan ketuk sedikit)
1 uncang sup bunjut adabi
1 sudu rempah perencah sup
1 sudu lada hitam (ditumbuk halus)
1 sudu serbuk cukup rasa maggi
3 biji cili padi merah (diketuk)
Sedikit bawang goreng
1 biji tomato (potong 4)
Gula dan garam secukup rasa
Daun sup dan daun bawang


Cara Memasak Sup Kepala Ikan Plotan :

1. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bawang putih dan halia.

2. Tumis sampai naik bau dan bawang bertukar warna kekuningan.

3. Masukkan 2 cawan air, sup bunjut dan rempah sup.

4. Tutup periuk dan biar kuah merenih seketika anggaran 5 minit.

5. Masukkan kepala ikan, lada hitam, cili padi, serbuk cukup rasa maggi, gula dan garam.

6. Masak sehingga kepala ikan betul-betul lembut dan masak.

7. Akhir sekali taburkan bawang goreng, daun bawang, daun sup dan buah tomato.

8. Siap dan sedia untuk dihidang.

Selasa, 25 Ogos 2015

Resipi Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi dengan Ubi Keladi

Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi dengan Ubi Keladi
Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi dengan Ubi Keladi
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Memasak Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi :

1 kg siput sedut (cuci bersih, direbus sekejap dan dipotong sedikit bahagian depannya)
1 batang ubi keladi (disiang dan direbus)
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawng putih*
2 biji cili merah*
5 biji cili padi*
1 inci kunyit hidup*
1 inci halia*
2 batang serai
2 helai daun kunyit
1 biji santan kelapa (bahagi 2 bahagian iaitu santan pekat dan cair)
Gula dan garam secukup rasa


Cara Memasak Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi :

1. Kisar semua bahan bertanda* dan masukkan dalam periuk.

2. Masukkan sedikit santan cair, serai yang diketuk dan daun kunyit yang disimpul.

3. Masak sekejap hingga kuah mendidih.

4. Kemudian boleh masukkan siput sedut dan ubi keladi tadi berserta santan pekat.

5. Seimbangkan rasa dengan gula dan garam.

6. Kacaukan sekejap sehingga siput dan ubi keladi masak dan bolehlah dihidangkan.

Isnin, 24 Ogos 2015

Resipi Daging Black Paper

Daging Black Paper
Daging Black Paper
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Memasak Daging Black Paper :

Setengah kg daging (potong nipis)
3 sudu minyak masak
1 cawan air
3 ulas bawang putih (dicincang kasar)
1 inci halia (tumbuk halus)
2 sudu lada hitam (tumbuk kasar)
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
2 sudu santan pekat
1 sudu serbuk cukup rasa maggi
Sedikit gula


Untuk Hiasan :

Cili merah
Cili padi
Bawang besar
Daun bawang


Cara Memasak Daging Black Paper :

1. Panaskan minyak masak dalam kuali, masukkan bawang putih dan halia. Gorengkan sekejap.

2. Kemudian boleh masukkan daging, air dan lada hitam. Tutup kuali dan biarkan daging masak dan kuah menjadi kering.

3. Apabila daging mulai lembut bolehlah masukkan sos tiram, sos cili, santan, serbuk cukup rasa maggi dan gula.

4. Boleh juga tambah sedikit garam jika perlu kerana sos tiram dan serbuk cukup rasa maggi sudah ada rasa masin.

5. Akhir sekali bolehlah masukkan bahan hiasan seperti cili merah, cili padi, bawang besar dan daun bawang.

6. Siap untuk dihidangkan. Makan bersama nasi panas, memang sedap...