Jumaat, 14 Ogos 2015

Resipi Nasi Goreng Udang

Nasi Goreng Udang
Nasi Goreng Udang
Oleh : Salina Ismail



Bahan Untuk Membuat Nasi Goreng Udang :

4 ekor udang besar (dicuci bersih, perap sekejap dengan sedikit serbuk cukup rasa maggi)
3 ekor sotong (potong bulat, rendam dalam air panas sekejap dan toskan)
2 cawan nasi putih (dihancurkan)
4 sudu minyak masak
2 biji telur ayam
2 ulas bawang putih (diketuk)
3 biji cili padi (diketuk)
Sayur sawi, kobis dan lobak merah
1 sudu cili kisar
1 sudu kicap manis
2 sudu sos tiram
1 sudu serbuk cukup rasa maggi


Cara Memasak Nasi Goreng Udang :

1. Panaskan minyak dalam kuali, pecah 2 biji telur dan kacau-kacau hingga telur masak hancur. Kemudian angkat telur dan ketepikan.

2. Guna minyak yang sama, goreng udang hingga masak, angkat dan ketepikan.

3. Dalam kuali yang sama juga, masukkan bawang putih yang diketuk.

4. Goreng hingga naik bau dan masukkan sotong, batang sawi, cili padi dan lobak merah. Kacaukan sekejap.

5. Kemudian boleh masukkan cili kisar dan kacaukan sekejap.

6. Seterusnya masukkan kicap dan sos tiram, gorengkannya sebentar.

7. Akhir sekali, boleh masukkan nasi sejuk, sayur sawi, kobis, serbuk cukup rasa maggi dan telur yang sudah digoreng tadi.

8. Kacaukan atau goreng sehingga nasi sebati dan betul-betul masak.

9. Apabila nasi sudah masak, boleh hidangkan dalam pinggan dan susun udang yang digoreng tadi.


Nota : Nasi goreng sedap dimakan ketika masih panas :)

Rabu, 12 Ogos 2015

Resipi Udang Goreng Kunyit

Udang Goreng Kunyit
Udang Goreng Kunyit
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Memasak Udang Goreng Kunyit :

Setengah kg udang besar (dibersihkan)
4 sudu makan minyak masak
2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
2 ulas bawang merah kecil (dihiris)
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit gula dan garam
1 sudu kicap manis
2 sudu sos cili
4 biji cili padi (ketuk/belah dua)
1 labu bawang besar (hiris bulat)
Cili merah/hijau (potong serong)
Sedikit air (jika perlu)


Cara Memasak Udang Goreng Kunyit :

1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan udang, serbuk kunyit, bawang putih dan bawang merah.

2. Gorengkan sekejap hingga udang hampir masak.

3. Kemudian, masukkan gula dan garam secukup rasa. Kacau lagi.

4. Seterusnya boleh masukkan kicap dan sos cili. Goreng seketika.

5. Akhir sekali masukkan cili padi, cili hijau @ merah dan bawang besar.

6. Kacau atau masak hingga sebati dan sedia dihidangkan.

Resipi Kerang Masak Lemak Kuning

Kerang Masak Lemak Kuning

Kerang Masak Lemak Kuning
Oleh : Salina Ismail



Bahan Untuk Membuat Kerang Masak Lemak Kuning :

1 kg kerang (cuci bersih)
1 biji santan kelapa
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
5 biji cili padi*
2 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit
Gula dan garam secukup rasa



Cara Memasak Kerang Masak Lemak Kuning :

1. Kisar semua bahan yang bertanda * hingga lumat.

2. Masukkan dalam periuk atau kuali. Lebih mudah menggunakan kuali kerana senang untuk dikacau.

3. Buka api, masak bahan yang dikisar hingga naik bau.

4. Kemudian boleh masukkan santan, serai, daun kunyit, gula dan garam.

5. Kuah kena sentiasa dikacau supaya santan tidak pecah minyak dan masak dengan api sederhana.

6. Apabila santan sudah mendidih boleh masukkan kerang yang telah dibersihkan.

7. Masak dengan lama sedikit anggaran masa selama 15 minit agar kulit kerang mudah terbuka dan senang untuk dikopek nanti.

8. Sedia untuk dihidang dan selamat menjamu selera :)