Isnin, 29 Oktober 2012

Masak Kurma Daging

Masak Kurma Daging

Bahan-bahan :
Daging
Ajinomoto
Sos tomato
Santan dan sedikit susu
Lobak


Bahan Blender 1 :
1 sudu kecil rempah biji
1 sudu kecil lada
Perencah kurma adabi


Bahan Blender 2 :
Cabai hidup
Kacang tanah


Bahan Untuk Tumis :
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis


Bahan Hiasan :
Bawang besar
Tomato
Daun bawang dan daun sup


Cara Membuatnya :

1. Goreng semua bahan untuk ditumis hingga kuning di dalam minyak sapi atau minyak masak.

2. Masukkan bahan blender 1 iaitu rempah biji, lada dan perencah kurma. Biarkan mendidih dan masukkan daging.

3. Kemudian, masukkan bahan blender 2, santan, sedikit susu dan lobak. Biarkan mendidih.

4. Masukkan sedikit sos tomato, gula, garam dan ajinomoto. Biar agak kering dan pecah minyak.

5. Akhir sekali, masukkan bahan hiasan.

6. Sedia untuk dihidang.

Masak Petai Sotong

Masak Petai Sotong

Bahan-bahan :

20 tangkai cili kering
1 sudu minyak
Asam jawa
Bawang besar
Gula
Garam
Bahan perasa
Sotong
Petai (direbus terlebih dahulu)


Cara Membuatnya :

1. Blender cili kering hingga hancur. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan diblender tadi.

2. Biarkan mendidih, masukkan sotong dan dibiarkan hingga sotong lembut.

3. Masukkan air asam jawa, gula, garam dan bahan perasa.

4. Biarkan pecah minyak, masukkan petai dan bawang besar.

5. Sedia untuk dihidang.

Asam Pedas Ikan (Rebus)

Asam Pedas Ikan

Bahan-bahan :

Ikan
15 tangkai cili kering
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil rempah biji
1 cubit jintan manis
Daun kesum
Asam keping
Garam secukup rasa
Ajinomoto (jika suka)


Cara Membuatnya :

1. Blender cili kering, bawang merah, bawang putih, rempah biji dan jintan manis hingga lumat.

2. Setelah lumat, masukkan ke dalam periuk dan dibiarkan mendidih.

3. Masukkan daun kesum dan dibiarkan lembut.

4. Seterusnya, masukkan air setengah periuk, ikan, asam keping, garam dan ajinomoto.

5. Biarkan seketika hingga mendidih dan ikan telah masak.

6. Sedia untuk dihidang.