Isnin, 29 Oktober 2012

Masak Kurma Daging

Masak Kurma Daging

Bahan-bahan :
Daging
Ajinomoto
Sos tomato
Santan dan sedikit susu
Lobak


Bahan Blender 1 :
1 sudu kecil rempah biji
1 sudu kecil lada
Perencah kurma adabi


Bahan Blender 2 :
Cabai hidup
Kacang tanah


Bahan Untuk Tumis :
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis


Bahan Hiasan :
Bawang besar
Tomato
Daun bawang dan daun sup


Cara Membuatnya :

1. Goreng semua bahan untuk ditumis hingga kuning di dalam minyak sapi atau minyak masak.

2. Masukkan bahan blender 1 iaitu rempah biji, lada dan perencah kurma. Biarkan mendidih dan masukkan daging.

3. Kemudian, masukkan bahan blender 2, santan, sedikit susu dan lobak. Biarkan mendidih.

4. Masukkan sedikit sos tomato, gula, garam dan ajinomoto. Biar agak kering dan pecah minyak.

5. Akhir sekali, masukkan bahan hiasan.

6. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan