Selasa, 8 Mei 2012

Karipap

Karipap


Bahan untuk Kulit:

500 gram tepung gandum
Sedikit garam dan air
4-5 sudu minyak atau marjerin (dipanaskan) 

Bahan Untuk Inti : 

Ubi keledek (dipotong dadu)
Bawang merah (dihiris)
Cabai
Rempah biji
Jintan manis
Jintan putih
1 kuntum bunga lawang
Kulit kayu manis
1 kuntum bunga cengkih
Sedikit lada
Cabai Melaka (ditumbuk)
Udang hidup
Gula dan garam secukup rasa

Cara Membuat Kulit:

Masukkan garam dan minyak ke dalam tepung. Gaulkan. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh dan boleh dibentuk. Kemudian bolehlah dicanai.

Cara Membuat Inti :

Blender cabai, rempah biji, jintan manis, jintan putih, bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan lada. Blender sampai lumat dan ditapis.

Goreng bawang merah hingga kekuningan, masukkan bahan yang diblender tadi. Masukkan juga cabai melaka. 

Seterusnya, masukkan ubi, udang, gula dan garam secukup rasa. Tutup kuali menggunakan tudung periuk. Tunggu hingga ubi empuk dan kuahnya kering.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan