Selasa, 8 Mei 2012

Pasembor

Pasembor

Bahan-bahan :

Cili kering
Bawang merah (dihiris)
Serbuk kacang (kacang tanah digoreng tanpa minyak dan dimesin)
Kangkung (dicelur)
Tauhu (digoreng)
Tauge (dicelur)
Kerang (direbus dan dibuang kulit)
Sengkuang
Gula dan garam secukup rasa
Minyak
 

Cara Membuatnya :

Goreng cili kering dengan minyak hingga garing. Kemudian, blender hingga lumat. Masukkan juga serbuk kacang dan diblender sekejap sahaja. 

Selepas itu, masukkan dalam kuali yang telah digoreng dengan bawang hingga kekuningan. Masukkan gula dan garam secukup rasa.

Biarkan agak pekat dan campurkan dengan kangkung, tauge, kerang dan sengkuang. Kacau hingga sebati.

Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan