Jumaat, 24 April 2020

Masak Lemak Nanas Udang

Masak Lemak Nanas Udang
Air Tangan :
Ain Arina

Bahan-bahan :

7 tangkai cabai kering
1 sudu rempah biji
½ sudu jintan manis
3 ulas bawang merah
Nanas
Segenggam kelapa parut (dikisar)
Santan
Udang
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Kisar cabai, rempah biji, jintan manis, bawang merah sehingga lumat.

2. Masak sekejap dalam periuk.

3. Kemudian masukkan nanas, kelapa, santan, udang dan garam.

4. Sentiasa dikacau agar tidak pecah minyak.

5. Tunggu hingga mendidih dan semuanya masak.

6. Sedia untuk dihidang.


Nota :

1. Resipi ini boleh juga digunakan untuk masak ikan haruan, sepat dan puyu. Cuma kena letakkan sekeping asam keping.

2. Kalau guna kerang boleh letak bersama kacang panjang.

Udang Masak Serai

Udang Masak Serai
Air Tangan :
Ain Arina
Bahan-bahan :

Cili kering
Serai (dihiris)
4 ulas bawang merah
Udang
Asam jawa
Garam
Gula


Cara Membuatnya :

1. Kisar cili kering, serai dan juga bawang merah sehingga hancur.

2. Goreng udang sekejap dan angkat.

3. Tumiskan bahan yang dikisar.

4. Masak hingga pecah minyak.

5. Masukkan udang, air asam jawa, garam dan gula.

6. Masak sehingga mendidih dan sedia untuk dihidang.