Jumaat, 10 April 2020

Resipi Sate Madu



Air Tangan :
Keluarga Ayienazriey


Bahan untuk Perapan :

Isi ayam (potong kecil)
Lengkuas (potong kecil)
Serai (potong kecil)
Kunyit hidup
Halia
Bawang putih
Bawang merah
Sedikit air asam jawa
Sedikit cabai kering
Jintan manis
Jintan putih
Garam dan gula
Sedikit serbuk kunyit
Perencah BBQ (jika ada)


Bahan untuk Bakar :

Serai
Madu
Minyak


Cara Membuat Bahan Perapan :

1. Masukkan lengkuas, serai, kunyit hidup, halia, cabai kering, bawang putih, bawang merah, jintan manis, jintan putih dan air asam jawa di dalam pengisar.

2. Kisar semuanya hingga hancur.

3. Campurkan bahan yang dikisar tadi bersama isi ayam di dalam bekas.

4. Masukkan serbuk kunyit, gula dan garam secukup rasa.

5. Masukkan juga perencah BBQ dan perap ayam selama semalaman.

6. Kemudian cucuk isi ayam pada lidi sate.


Cara Membakar

1. Pecahkan serai, letakkan minyak dan madu.

2. Sapu pada sate yang dibakar.

3. Sate akan berbau wangi dan sedap.


Nota :

1. Perencah BBQ menjadikan sate lebih sedap.

2. Serai perlu diletakkan banyak sedikit dalam bahan perapan.

3. Tutup bekas semasa proses perapan agar ia betul-betul meresap.

Ikan Lengat

Ikan Lengat

Ikan Lengat
Air Tangan :
Milia

Bahan-bahan :

Ikan
Halia (potong halus)
Asam keping
Garam


Cara Membuatnya :

1. Gaul ikan yang telah dibersihkan dengan garam seperti membuat ikan goreng.

2. Susun ikan dalam periuk pengukus.

3. Letakkan asam keping dan taburkan halia.

4. Kukus selama 5 hingga 10 minit.

5. Tutup api dan sejukkan.

6. Kemudian goreng ikan tersebut sehingga garing.

7. Sedia untuk dinikmati bersama nasi dan juga air asam.


Nota :

1. Ikan ini lebih tahan lama jika disimpan dalam peti sejuk biasa.

2. Apabila hendak makan boleh goreng bila-bila masa sahaja.

3. Ikan ini sedap juga dibuat masak asam.

4. Tak perlu letakkan kunyit pada ikan.

Isnin, 30 Mac 2020

Ikan Bakar Sambal Serai

Ikan Bakar Sambal Serai
Air Tangan :
Kak Ju

Bahan-bahan :

Ikan (dibelah belakang sampai ke perut)
Cili kering (direndam dengan air panas)
Bawang merah
Serai
Air asam jawa
Gula dan garam
Serbuk kunyit
Daun kunyit


Cara Membuatnya :

1.Tumbuk cili, bawang merah dengan serai sehingga lumat.

2. Masukkan gula, garam dan juga air asam.

3. Kacau hingga sebati.

4. Letakkan garam dan serbuk kunyit pada ikan seperti biasa.

5. Masukkan sambal yang ditumbuk pada ikan.

6. Balut ikan dengan daun kunyit yang disapu sedikit minyak.

7. Bakar sehingga masak.


Nota :

1. Lebih sedap jika menggunakan ikan kembung pada masakan ini.

2. Daun kunyit menjadikan masakan lebih wangi dan sedap.