Selasa, 25 Ogos 2015

Resipi Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi dengan Ubi Keladi

Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi dengan Ubi Keladi
Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi dengan Ubi Keladi
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Memasak Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi :

1 kg siput sedut (cuci bersih, direbus sekejap dan dipotong sedikit bahagian depannya)
1 batang ubi keladi (disiang dan direbus)
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawng putih*
2 biji cili merah*
5 biji cili padi*
1 inci kunyit hidup*
1 inci halia*
2 batang serai
2 helai daun kunyit
1 biji santan kelapa (bahagi 2 bahagian iaitu santan pekat dan cair)
Gula dan garam secukup rasa


Cara Memasak Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi :

1. Kisar semua bahan bertanda* dan masukkan dalam periuk.

2. Masukkan sedikit santan cair, serai yang diketuk dan daun kunyit yang disimpul.

3. Masak sekejap hingga kuah mendidih.

4. Kemudian boleh masukkan siput sedut dan ubi keladi tadi berserta santan pekat.

5. Seimbangkan rasa dengan gula dan garam.

6. Kacaukan sekejap sehingga siput dan ubi keladi masak dan bolehlah dihidangkan.

Isnin, 24 Ogos 2015

Resipi Daging Black Paper

Daging Black Paper
Daging Black Paper
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Memasak Daging Black Paper :

Setengah kg daging (potong nipis)
3 sudu minyak masak
1 cawan air
3 ulas bawang putih (dicincang kasar)
1 inci halia (tumbuk halus)
2 sudu lada hitam (tumbuk kasar)
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
2 sudu santan pekat
1 sudu serbuk cukup rasa maggi
Sedikit gula


Untuk Hiasan :

Cili merah
Cili padi
Bawang besar
Daun bawang


Cara Memasak Daging Black Paper :

1. Panaskan minyak masak dalam kuali, masukkan bawang putih dan halia. Gorengkan sekejap.

2. Kemudian boleh masukkan daging, air dan lada hitam. Tutup kuali dan biarkan daging masak dan kuah menjadi kering.

3. Apabila daging mulai lembut bolehlah masukkan sos tiram, sos cili, santan, serbuk cukup rasa maggi dan gula.

4. Boleh juga tambah sedikit garam jika perlu kerana sos tiram dan serbuk cukup rasa maggi sudah ada rasa masin.

5. Akhir sekali bolehlah masukkan bahan hiasan seperti cili merah, cili padi, bawang besar dan daun bawang.

6. Siap untuk dihidangkan. Makan bersama nasi panas, memang sedap...

Sabtu, 22 Ogos 2015

Resipi Jelatah

Jelatah
Jelatah
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Membuat Jelatah :

1 biji timun
Setengah biji nanas
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar gula
Sedikit garam


Langkah Menyediakan Jelatah :

1. Kupas dan hiris nipis semua bahan.

2. Kemudian boleh masukkan sos cili, gula dan sedikit garam.

3. Gaul rata dan boleh dihidangkan.