Sabtu, 22 Ogos 2015

Resipi Ayam Masak Merah

Ayam Masak Merah
Ayam Masak Merah
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Memasak Ayam Masak Merah :

1 ekor ayam (potong ikut suka)
10 tangkai cili kering*
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4-6 tangkai bunga cengkih
Buah pelaga
2 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato puri
1 cawan susu cair
Sedikit air
Gula dan garam secukup rasa


Bahan Hiasan :

Lobak merah
Cili merah
Cili padi
Daun sup
1 biji bawang besar (potong bulat-bulat)


Cara Memasak Ayam Masak Merah :

1. Cuci bersih ayam, lumurkan garam dan kunyit dan goreng seperti biasa hingga masak kekuningan. Angkat ayam dan ketepikan.

2. Guna minyak gorengan ayam tadi, tumiskan bahan 4 sekawan dan bahan kisar hingga terbit bau.

3. Kemudian boleh masuk cili kisar, sos cili dan sos tomato. Tambah sedikit air jika kuah agak pekat.

4. Kemudian boleh masuk susu cair dan ayam.

5. Perasakan kuah dengan gula dan garam secukup rasa.

6. Akhir sekali boleh masukkan bahan hiasan iaitu lobak merah, cili, daun sup dan bawang besar.

7. Siap untuk dihidang dan mengambil masa lebih kurang sejam untuk disediakan.

Jumaat, 21 Ogos 2015

Homemade Aiskrim Strawberi

Aiskrim Strawberi

Bahan-bahan :

1 tin susu cair
¼ tin susu pekat
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar ovalett
Strawberi emulco


Cara Membuatnya :

1. Guna mixer dan masukkan susu cair, susu pekat, esen vanila dan ovalett.

2. Pukul selama 30 minit untuk mendapatkan tekstur yang pekat dan likat seperti ala-ala krim.

3. Masukkan strawberi emulco secukupnya.

4. Tuangkan dalam bekas dan keraskan dalam peti ais.

5. Sedia untuk dinikmati.

Resipi Nasi Tomato

Nasi Tomato
Nasi Tomato
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Memasak Nasi Tomato :

4 cawan beras biasa
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4-6 tangkai bunga cengkih
Buah pelaga
2 helai daun pandan
1 cawan susu cair
3 sudu minyak sapi
4 sudu besar sos tomato puri
Gula dan garam secukup rasa


Bahan Hiasan :

Lobak merah
Mix vage
Daun sup dan daun bawang
Kismis
Gajus
Bawang goreng


Cara Memasak Nasi Tomato :

1. Basuh beras sehingga bersih dan masukkan ke dalam rice cooker.

2. Dalam periuk lain, panaskan minyak sapi dan masukkan bahan bertanda * yang telah dikisar.

3. Masuk sekali rempah 4 sekawan iaitu kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Masak hingga naik bau.

4. Kemudian boleh masukkan daun pandan dan tomato puri.

5. Seterusnya masukkan air dan susu cair. Sukatan air adalah untuk 4 cawan beras.

6. 4 cawan beras = 4 cawan air + 1 cawan susu cair. Sukatan ikut cara kita masak nasi biasa. Kemudian kacau hingga mendidih dan perasakan dengan gula dan sedikit garam.

7. Kacaukan sekejap kemudian boleh masuk bahan hiasan seperti lobak merah dan mix vage. Terpulang nak letak apa contohnya kismis, gajus dan sebagainya.

8. Akhir sekali boleh masukkan kuah tadi dalam rice cooker dan masak seperti nasi  biasa.

9. Bila hendak hidang nasi boleh taburkan daun sup dan bawang goreng.


Nota : Masa tengah masak nasi, beras jangan dikacau kerap untuk mengelakkan nasi hancur.