Jumaat, 21 Ogos 2015

Resipi Nasi Tomato

Nasi Tomato
Nasi Tomato
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Memasak Nasi Tomato :

4 cawan beras biasa
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4-6 tangkai bunga cengkih
Buah pelaga
2 helai daun pandan
1 cawan susu cair
3 sudu minyak sapi
4 sudu besar sos tomato puri
Gula dan garam secukup rasa


Bahan Hiasan :

Lobak merah
Mix vage
Daun sup dan daun bawang
Kismis
Gajus
Bawang goreng


Cara Memasak Nasi Tomato :

1. Basuh beras sehingga bersih dan masukkan ke dalam rice cooker.

2. Dalam periuk lain, panaskan minyak sapi dan masukkan bahan bertanda * yang telah dikisar.

3. Masuk sekali rempah 4 sekawan iaitu kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Masak hingga naik bau.

4. Kemudian boleh masukkan daun pandan dan tomato puri.

5. Seterusnya masukkan air dan susu cair. Sukatan air adalah untuk 4 cawan beras.

6. 4 cawan beras = 4 cawan air + 1 cawan susu cair. Sukatan ikut cara kita masak nasi biasa. Kemudian kacau hingga mendidih dan perasakan dengan gula dan sedikit garam.

7. Kacaukan sekejap kemudian boleh masuk bahan hiasan seperti lobak merah dan mix vage. Terpulang nak letak apa contohnya kismis, gajus dan sebagainya.

8. Akhir sekali boleh masukkan kuah tadi dalam rice cooker dan masak seperti nasi  biasa.

9. Bila hendak hidang nasi boleh taburkan daun sup dan bawang goreng.


Nota : Masa tengah masak nasi, beras jangan dikacau kerap untuk mengelakkan nasi hancur.

Sabtu, 15 Ogos 2015

Resipi Udang Galah Masak Lemak Cili Padi

Udang Galah Masak Lemak Cili Padi

Udang Galah Masak Lemak Cili Padi
Oleh : Salina Ismail



Bahan Untuk Memasak Udang Galah Masak Lemak Cili Padi :

Udang Galah (dibersihkan)
1 biji santan kelapa
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
5 biji cili padi*
2 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit
Gula dan garam secukup rasa


Cara Memasak Udang Galah Masak Lemak Cili Padi :

1. Kisar semua bahan yang bertanda * hingga lumat.

2. Masukkan bahan yang dikisar dalam periuk atau kuali.

3. Buka api dan masak sehingga naik bau.

4. Kemudian boleh masukkan santan, serai, daun kunyit, gula dan garam.

5. Masak dengan api sederhana dan sentiasa dikacau agar santan tidak pecah minyak.

6. Apabila santan sudah mendidih boleh masukkan udang yang telah dibersihkan.

7. Masak sehingga udang lembut atau masak sepenuhnya.

8. Sedia untuk dihidang dan selamat menjamu selera.

Jumaat, 14 Ogos 2015

Resipi Nasi Goreng Udang

Nasi Goreng Udang
Nasi Goreng Udang
Oleh : Salina Ismail



Bahan Untuk Membuat Nasi Goreng Udang :

4 ekor udang besar (dicuci bersih, perap sekejap dengan sedikit serbuk cukup rasa maggi)
3 ekor sotong (potong bulat, rendam dalam air panas sekejap dan toskan)
2 cawan nasi putih (dihancurkan)
4 sudu minyak masak
2 biji telur ayam
2 ulas bawang putih (diketuk)
3 biji cili padi (diketuk)
Sayur sawi, kobis dan lobak merah
1 sudu cili kisar
1 sudu kicap manis
2 sudu sos tiram
1 sudu serbuk cukup rasa maggi


Cara Memasak Nasi Goreng Udang :

1. Panaskan minyak dalam kuali, pecah 2 biji telur dan kacau-kacau hingga telur masak hancur. Kemudian angkat telur dan ketepikan.

2. Guna minyak yang sama, goreng udang hingga masak, angkat dan ketepikan.

3. Dalam kuali yang sama juga, masukkan bawang putih yang diketuk.

4. Goreng hingga naik bau dan masukkan sotong, batang sawi, cili padi dan lobak merah. Kacaukan sekejap.

5. Kemudian boleh masukkan cili kisar dan kacaukan sekejap.

6. Seterusnya masukkan kicap dan sos tiram, gorengkannya sebentar.

7. Akhir sekali, boleh masukkan nasi sejuk, sayur sawi, kobis, serbuk cukup rasa maggi dan telur yang sudah digoreng tadi.

8. Kacaukan atau goreng sehingga nasi sebati dan betul-betul masak.

9. Apabila nasi sudah masak, boleh hidangkan dalam pinggan dan susun udang yang digoreng tadi.


Nota : Nasi goreng sedap dimakan ketika masih panas :)