Isnin, 13 Oktober 2014

Daging Masak Kunyit

Daging Masak Kunyit

Bahan-bahan :

Daging (dihiris)
Serbuk kunyit
Serai
Daun kari
Bawang putih (dihiris)
Bawang merah (dihiris)
Lobak merah (dipotong)
Capsicum (dipotong)
Bunga kubis (dipotong)
Garam
Air
Minyak (Untuk Menumis)


Cara Membuatnya :

1. Perap daging bersama serbuk kunyit dan garam.

2. Panaskan minyak, masukkan serai, daun kari, bawang merah dan bawang putih.

3. Tumis hingga naik bau.

4. Setelah itu, masukkan daging. Goreng sebentar dan tambahkan air secukupnya

5. Masak sehingga air agak kering dan daging menjadi lembut.

6. Masukkan lobak merah, capsicum dan bunga kubis.

7. Tunggu hingga sayur tersebut lembut sepenuhnya.

8. Tutup api dan sedia untuk dihidang.

Jumaat, 10 Oktober 2014

Puding Roti Pelangi

Puding Roti Pelangi

Air Tangan Sahabat :
Ain Aleesya

Bahan-bahan :

1 bungkus agar-agar
2 helai daun pandan (disimpul)
½ bungkus roti Gardenia
Susu pekat manis
1 biji telur merah
Gula secukup rasa
Pewarna merah


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar bersama daun pandan hingga agar-agar hancur.

2. Rendam roti dalam susu pekat.

3. Masukkan roti ke dalam agar-agar tadi.

4. Masukkan juga telur merah yang dipukul.

5. Kacau dan bahagikan kepada dua adunan.

6. Satu adunan dibiarkan warna asal dan satu lagi warnakan dengan warna merah.

7. Letakkan secara berlapis-lapis di dalam bekas iaitu secara berselang-seli.

8. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.

Sabtu, 6 September 2014

Kari Sembilang Mamak



Air Tangan Sahabat:
Ain Aleesya
Bahan-bahan :

3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Daun kari
2 sudu halba campur
Serbuk kari ikan
Santan
Asam jawa
Kacang bendi
Minyak
Air secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Tumis bawang merah, bawang putih, halba campur dan daun kari.

2. Masak sehingga wangi dan bawang menjadi kuning.

3. Seterusnya masukkan serbuk kari ikan dan sedikit air.

4. Tunggu hingga pecah minyak.

5. Masukkan santan yang dikacau bersama asam jawa.

6. Biarkan hingga mendidih dan masukkan ikan dan kacang bendi.

7. Apabila ikan telah masak, tutup api.

8. Sedia untuk dihidang.