Rabu, 23 Mei 2012

Udang Masak Cili Api

Udang Masak Cili Api

Bahan-bahan :

Udang
Serbuk kunyit
Cili api
Bawang besar (dipotong)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara Membuatnya :

Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng udang yang dicampurkan serbuk kunyit dan garam secukup rasa. 

Kemudian, masukkan bawang besar dan cili padi. Lebihkan cili padi jika mahu lebih pedas.

Kacau hingga sebati. Bolehlah ditutup api dan dihidang.

Selasa, 8 Mei 2012

Pasembor

Pasembor

Bahan-bahan :

Cili kering
Bawang merah (dihiris)
Serbuk kacang (kacang tanah digoreng tanpa minyak dan dimesin)
Kangkung (dicelur)
Tauhu (digoreng)
Tauge (dicelur)
Kerang (direbus dan dibuang kulit)
Sengkuang
Gula dan garam secukup rasa
Minyak
 

Cara Membuatnya :

Goreng cili kering dengan minyak hingga garing. Kemudian, blender hingga lumat. Masukkan juga serbuk kacang dan diblender sekejap sahaja. 

Selepas itu, masukkan dalam kuali yang telah digoreng dengan bawang hingga kekuningan. Masukkan gula dan garam secukup rasa.

Biarkan agak pekat dan campurkan dengan kangkung, tauge, kerang dan sengkuang. Kacau hingga sebati.

Sedia untuk dihidang.

Daging Berlada

Daging Berlada

Bahan-bahan :

Daging
Bawang besar (dihiris)
Cabai melaka (tak perlu dipotong)
Lada (ditumbuk)
Kunyit
garam

Cara Membuatnya :

Rebus daging hingga empuk dan lembut.

Panaskan minyak, tumis bawang. Masukkan cabai melaka, lada dan kunyit. Kacau.

Masukkan daging yang telah direbus dan tambahkan garam secukup rasa.