Selasa, 8 Mei 2012

Daging Berlada

Daging Berlada

Bahan-bahan :

Daging
Bawang besar (dihiris)
Cabai melaka (tak perlu dipotong)
Lada (ditumbuk)
Kunyit
garam

Cara Membuatnya :

Rebus daging hingga empuk dan lembut.

Panaskan minyak, tumis bawang. Masukkan cabai melaka, lada dan kunyit. Kacau.

Masukkan daging yang telah direbus dan tambahkan garam secukup rasa.

Karipap

Karipap


Bahan untuk Kulit:

500 gram tepung gandum
Sedikit garam dan air
4-5 sudu minyak atau marjerin (dipanaskan) 

Bahan Untuk Inti : 

Ubi keledek (dipotong dadu)
Bawang merah (dihiris)
Cabai
Rempah biji
Jintan manis
Jintan putih
1 kuntum bunga lawang
Kulit kayu manis
1 kuntum bunga cengkih
Sedikit lada
Cabai Melaka (ditumbuk)
Udang hidup
Gula dan garam secukup rasa

Cara Membuat Kulit:

Masukkan garam dan minyak ke dalam tepung. Gaulkan. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh dan boleh dibentuk. Kemudian bolehlah dicanai.

Cara Membuat Inti :

Blender cabai, rempah biji, jintan manis, jintan putih, bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan lada. Blender sampai lumat dan ditapis.

Goreng bawang merah hingga kekuningan, masukkan bahan yang diblender tadi. Masukkan juga cabai melaka. 

Seterusnya, masukkan ubi, udang, gula dan garam secukup rasa. Tutup kuali menggunakan tudung periuk. Tunggu hingga ubi empuk dan kuahnya kering.

Rabu, 25 April 2012

Telur Masak Putih

Telur Masak Putih

Bahan-bahan : 

Telur (direbus dan dikupas kulitnya)
1 bungkus kecil serbuk kurma adabi
1 camca rempah biji
1 camca lada
Bawang putih (dihiris)
Bawang merah (dihiris)
1 keping kulit kayu manis (yang kecil)
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
Santan pekat
Cili hidup (dihiris kepalanya)
Bawang besar (potong 4)
Ubi kentang
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara Membuatnya :

Kisar serbuk kurma adabi bersama rempah biji dan lada. Kisar hingga lumat dan tapis. Ketepikan dahulu.

Tumis bawang merah, bawang putih, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Goreng hingga kuning.

Masukkan bahan yang dikisar tadi dan juga garam. Tunggu hingga naik minyak. Setelah pecah minyak, masukkan telur dan ubi kentang. Biarkan seketika.

Akhir sekali, masukkan santan bersama bawang besar dan cili hidup. Biarkan mendidih.