Sabtu, 20 April 2019

Kek Marble Suhada

Resipi Kek Marble

Resipi Kek Marble

Resipi Kek Marble

Resipi Kek Marble

Resipi Kek Marble
Air Tangan :
Suhada Yusof

Bahan-bahan :

5 biji telur
1 cawan marjerin @ buttercup
½ cawan gula (kalau suka manis lebihkan sikit)
½ cawan susu pekat (kalau suka manis boleh lebihkan)
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
Pewarna yang disukai


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin dengan gula sampai kembang (sampai tukar warna putih).

2. Apabila  sudah kembang masukkan susu pekat dan pukul sebati.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanila.

4. Ayak tepung gandum dengan baking powder.

5. Masukkan tepung perlahan-lahan ke dalam adunan tadi.

6. Pukul sehingga semuanya sebati. Jangan terlalu lama.

7. Setelah siap asingkan adunan mengikut berapa warna yang ingin dibuat.

8. Setelah siap letak dalam loyang dan bolehlah dibakar.

9. Panaskan oven selama 10 minit suhu 200 darjah Celcius.

10. Setelah panas masukkan kek dan turunkan suhu menjadi 180 darjah Celcius.

11. Bakar selama 40 minit atau sehingga kek masak.

12. Jika ingin tahu kek sudah masak atau belum, cucuk kek dengan lidi.

13. Jika lidi tersebut bersih maksudnya kek sudah masak.

14. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan