Air Tangan :
Suhada Yusuf
Bahan Untuk Kek Coklat :
1 cawan serbuk koko
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
Cara Membuat Kek Coklat :
1. Campurkan serbuk koko, gula
pasir, susu pekat, susu cair dan minyak masak.
2. Masak atas api yang kecil
sampai semuanya sebati.
3. Tutup api dan biarkan sejuk.
4. Pukul telur sehingga kembang
dan masukkan esen vanila.
5. Ayak tepung gandum bersama soda
bikarbonat dan baking powder.
6. Masukkan campuran coklat yang telah
disejukkan ke dalam telur. Kacau sebati.
7. Kemudian masukkan tepung, kaup
balik sehingga semua sebati.
8. Masukkan dalam loyang atau
bekas yang sesuai.
9. Kukus selama sejam atau sehingga
masak menggunakan api besar.
Bahan Untuk Topping Kaedah 1:
375 gram coklat masakan milk compound jenama Beryl’s (1 ½ blok)
2 sudu marjerin
Cara Membuat Topping Kaedah 1 :
1. Campurkan coklat masakan dan
juga marjerin.
2. Cairkan dengan kaedah double boiler.
3. Kemudian tuangkan ke atas kek.
4. Parut coklat masakan dan letak
di atas kek.
5. Hias kek mengikut cita rasa anda.
ATAU
Bahan Untuk Topping Kaedah 2 :
2 sudu pengilat coklat
250 gram coklat masakan (1 blok)
½ cawan susu pekat
½ cawan susu cair
1 sudu makan marjerin
Cara Membuat Topping Kaedah 2 :
2 sudu pengilat coklat
250 gram coklat masakan (1 blok)
½ cawan susu pekat
½ cawan susu cair
1 sudu makan marjerin
Cara Membuat Topping Kaedah 2 :
1. Campurkan kesemua bahan di atas.
2. Cairkan secara double boiler hingga sebati.
3. Tuangkan ke atas kek dan hias mengikut cita rasa anda.
Fatin singgah sini and follow. Macam senang je tgok resepi ni tapii takut nak try buat. Hahaa
BalasPadamCubalah buat... :)
Padam