Sabtu, 13 April 2019

Kek Coklat Moist Suhada

Kek Coklat Moist Suhada

Kek Coklat Moist Suhada
Air Tangan :
Suhada Yusuf

Bahan Untuk Kek Coklat :

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder


Cara Membuat Kek Coklat :

1. Campurkan serbuk koko, gula pasir, susu pekat, susu cair dan minyak masak.

2. Masak atas api yang kecil sampai semuanya sebati.

3. Tutup api dan biarkan sejuk.

4. Pukul telur sehingga kembang dan masukkan esen vanila.

5. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder.

6. Masukkan campuran coklat yang telah disejukkan ke dalam telur. Kacau sebati.

7. Kemudian masukkan tepung, kaup balik sehingga semua sebati.

8. Masukkan dalam loyang atau bekas yang sesuai.

9. Kukus selama sejam atau sehingga masak menggunakan api besar.


Bahan Untuk Topping Kaedah 1:

375 gram coklat masakan  milk compound jenama Beryl’s (1 ½ blok)
2 sudu marjerin


Cara Membuat Topping Kaedah 1 :

1. Campurkan coklat masakan dan juga marjerin.

2. Cairkan dengan kaedah double boiler.

3. Kemudian tuangkan ke atas kek.

4. Parut coklat masakan dan letak di atas kek.

5. Hias kek mengikut cita rasa anda.


                  ATAU


Bahan Untuk Topping Kaedah 2 :

2 sudu pengilat coklat
250 gram coklat masakan (1 blok)
½ cawan susu pekat
½ cawan susu cair
1 sudu makan marjerin


Cara Membuat Topping Kaedah 2 :

1. Campurkan kesemua bahan di atas.

2. Cairkan secara double boiler hingga sebati.

3. Tuangkan ke atas kek dan hias mengikut cita rasa anda.

2 ulasan:

  1. Fatin singgah sini and follow. Macam senang je tgok resepi ni tapii takut nak try buat. Hahaa

    BalasPadam