Selasa, 2 April 2019

Kek Coklat Cheese Suhada




Air Tangan :
Suhada Yusuf


Bahan Untuk Kek Coklat :

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder


Cara Membuat Kek Coklat :

1. Campurkan serbuk koko, gula pasir, susu pekat, susu cair dan minyak masak.

2. Masak atas api yang kecil sampai semuanya sebati.

3. Tutup api dan biarkan sejuk.

4. Pukul telur sehingga kembang dan masukkan esen vanila.

5. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder.

6. Masukkan campuran coklat yang telah disejukkan ke dalam telur. Kacau sebati.

7. Kemudian masukkan tepung, kaup balik sehingga semua sebati.

8. Masukkan dalam loyang atau bekas yang sesuai.

9. Kukus selama sejam atau sehingga masak menggunakan api besar.


Bahan Untuk Frosting :

250 gram cream cheese
120 gram gula aising
125 gram butter
1/2 sudu kecil lemon paste


Cara Membuat Frosting :

1. Putar sebati semuanya dan bolehlah disapu pada kek.

2. Sagat cheese dan bolehlah ditabur atas kek coklat tadi.


Nota :

1. Jika tiada lemon paste, boleh gantikan dengan perahan lemon atau cuka. Jika tak suka masam, tak perlu masukkan lemon paste.

2. Resipi frosting ini lebih tahan lama di luar kerana berasaskan butter.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan