Sumber Resipi :
Ain Arina
Bahan-bahan :
Ikan cencaru
3 ulas bawang merah
10 tangkai cili kering
2 batang serai (hiris halus)
Secubit jintan manis
Belacan
½ keping asam keping yang kecil
Kelapa parut
Garam dan gula
Serbuk kunyit
Cara Membuatnya :
1. Bawang merah, cili kering,
serai, jintan manis, belacan dan asam keping dikisar hingga lumat.
2. Kemudian masukkan kelapa parut
dan kisar sekali lagi.
3. Kisar sekejap sahaja dan tidak
sampai lumat.
4. Masukkan bahan yang dikisar ke
dalam pinggan.
5. Letakkan sedikit garam, gula
dan serbuk kunyit. Gaul hingga sebati.
6. Sumbatkan dalam perut ikan sampai penuh.
7. Goreng dengan menggunakan sedikit minyak dan dilapik dengan daun pisang.
7. Goreng dengan menggunakan sedikit minyak dan dilapik dengan daun pisang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan