Isnin, 26 Jun 2017

Ikan Cencaru Sumbat Kelapa

Ikan Cencaru Sumbat Kelapa
Sumber Resipi :
Ain Arina

Bahan-bahan :

Ikan cencaru
3 ulas bawang merah
10 tangkai cili kering
2 batang serai (hiris halus)
Secubit jintan manis
Belacan
½ keping asam keping yang kecil
Kelapa parut
Garam dan gula
Serbuk kunyit


Cara Membuatnya :

1. Bawang merah, cili kering, serai, jintan manis, belacan dan asam keping dikisar hingga lumat.

2. Kemudian masukkan kelapa parut dan kisar sekali lagi.

3. Kisar sekejap sahaja dan tidak sampai lumat.

4. Masukkan bahan yang dikisar ke dalam pinggan.

5. Letakkan sedikit garam, gula dan serbuk kunyit. Gaul hingga sebati.

6. Sumbatkan dalam perut ikan sampai penuh.

7. Goreng dengan menggunakan sedikit minyak dan dilapik dengan daun pisang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan