Air Tangan :
Ain Arina
Bahan-bahan
:
Betik muda (hiris halus)
Kicap sos ikan
Bawang besar (dihiris)
Sambal (bahan dan cara membuat seperti di bawah)
Cili padi (dihiris)
Gula
Garam
Kacang (dikisar)
Bahan
Untuk Sambal :
5 tangkai cili kering
Belacan
Garam
Cabai hidup
Cabai Melaka
Sedikit air jika perlu
Cara
Membuat Sambal :
1. Blender cili kering, belacan dan sedikit garam.
2. Apabila hancur sedikit masukkan cabai Melaka dan cabai hidup.
3. Kisar hingga sebati dan hancur.
Cara
Membuat Som Tam :
1. Gaul semua bahan sehingga sebati kecuali kacang.
2. Akhir sekali, taburkan kacang.
3. Sedia untuk dinikmati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan