Air Tangan :
Ain Arina
Bahan-bahan
:
Ikan sepat @ ikan kembung
Cili kering
Belacan
Sedikit lada
Secubit jintan manis
5 ulas bawang kecil
3 batang serai (dipotong halus)
Sedikit garam
Kelapa parut
1 keping asam gelugur @ asam keping
Sedikit serbuk kunyit
Cara
Memasaknya :
1. Blender cili kering, belacan, lada, jintan manis sehingga
lumat.
2. Masukkan bawang kecil, serai yang dipotong dan blender
lagi.
3. Masukkan garam dan kelapa parut dan mesin sekejap.
4. Seterusnya, masukkan asam keping dan blender.
5. Blender sekejap sahaja dan tidak perlu terlalu lumat.
6. Kemudian, keluarkan dari blender dan masukkan serbuk kunyit.
7. Gaulkan adunan tadi bersama ikan.
8. Ambil daun pisang dan letak bahan yang digaul tadi dalam periuk
ajaib.
9. Bakar atas api dapur seperti biasa dan api tidak boleh
terlalu kuat.
Nota :
1. Masakan ini lebih sedap jika rencah atau adunannya ditumbuk
bukan diblender.
2. Selain itu, masak menggunakan api sabut (kaedah tradisional
)juga lebih enak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan