Ahad, 19 Jun 2016

Paih Segera Ikan Sepat

Air Tangan :
Ain Arina

Bahan-bahan :

Ikan sepat @ ikan kembung
Cili kering
Belacan
Sedikit lada
Secubit jintan manis
5 ulas bawang kecil
3 batang serai (dipotong halus)
Sedikit garam
Kelapa parut
1 keping asam gelugur @ asam keping
Sedikit serbuk kunyit


Cara Memasaknya :

1. Blender cili kering, belacan, lada, jintan manis sehingga lumat.

2. Masukkan bawang kecil, serai yang dipotong dan blender lagi.

3. Masukkan garam dan kelapa parut dan mesin sekejap.

4. Seterusnya, masukkan asam keping dan blender.

5. Blender sekejap sahaja dan tidak perlu terlalu lumat.

6. Kemudian, keluarkan dari blender dan masukkan serbuk kunyit.

7. Gaulkan adunan tadi bersama ikan.

8. Ambil daun pisang dan letak bahan yang digaul tadi dalam periuk ajaib.

9. Bakar atas api dapur seperti biasa dan api tidak boleh terlalu kuat.


Nota :

1. Masakan ini lebih sedap jika rencah atau adunannya ditumbuk bukan diblender.

2. Selain itu, masak menggunakan api sabut (kaedah tradisional )juga lebih enak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan