Air Tangan :
Ain Arina
Bahan-bahan :
2
ulas bawang merah
2
ulas bawang putih
½
inci halia
Daun
kari
2
kuntum bunga lawang
1
kuntum bunga cengkih
Sedikit
kulit kayu manis
1
bungkus kecil rempah kari daging
Sedikit
lada
1
bungkus kecil kerisik
Ubi
kentang
Santan
Garam
secukup rasa
Cara
Membuatnya :
1.
Goreng bawang merah, bawang putih, halia, daun kari, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu
manis hingga kuning dan wangi.
2.
Apabila bawang telah kekuningan, masukkan rempah daging atau rempah untuk ketam.
3.
Blender sedikit lada untuk rasa lebih pedas dan masukkan.
4.
Seterusnya, masukkan kerisik dan biarkan pecah minyak.
5.
Kemudian, masukkan ubi kentang, ketam, santan dan garam secukup rasa.
6.
Biar mendidih dan sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan