Air Tangan :
Ain Arina
Bahan-bahan :
1
tahil agar-agar
6
helai daun pandan (dikisar)
Gula secukup rasa
Gula secukup rasa
Santan
pekat
Susu
pekat manis
5
sudu besar tepung kastard (dibancuh dengan air)
Kurma
(potong dadu)
Cara Memasaknya :
1. Rebus agar-agar
bersama air sehingga hancur.
2. Masukkan gula secukup
rasa.
3. Masukkan air
daun pandan yang telah ditapis.
4. Masukkan juga
santan pekat dan sedikit susu pekat manis.
5. Seterusnya,
tuangkan bancuhan tepung kastard.
6. Kacau hingga
mesra dan mendidih. Tutup api.
7. Tabur kurma
yang dipotong dadu dalam loyang.
8. Tuang adunan
agar-agar tadi di dalamnya.
9. Biarkan ia
sejuk dan keras sepenuhnya.
10. Sedia untuk
dinikmati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan