Ahad, 19 Jun 2016

Puding Pandan Kurma

Puding Pandan Kurma
Air Tangan :
Ain Arina

Bahan-bahan :

1 tahil agar-agar
6 helai daun pandan (dikisar)
Gula secukup rasa
Santan pekat
Susu pekat manis
5 sudu besar tepung kastard (dibancuh dengan air)
Kurma (potong dadu)


Cara Memasaknya :

1. Rebus agar-agar bersama air sehingga hancur.

2. Masukkan gula secukup rasa.

3. Masukkan air daun pandan yang telah ditapis.

4. Masukkan juga santan pekat dan sedikit susu pekat manis.

5. Seterusnya, tuangkan bancuhan tepung kastard.

6. Kacau hingga mesra dan mendidih. Tutup api.

7. Tabur kurma yang dipotong dadu dalam loyang.

8. Tuang adunan agar-agar tadi di dalamnya.

9. Biarkan ia sejuk dan keras sepenuhnya.

10. Sedia untuk dinikmati.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan