Air Tangan :
Ain Arina
Bahan-bahan :
Bawang
merah (dihiris)
Barang
putih (dihiris)
Halia
(dihiris)
Bunga
lawang
Bunga
cengkih
Kulit
kayu manis
Sedikit
minyak sapi
Kiub
ayam
Susu
cair
Garam
secukup rasa
Air
secukupnya
Pewarna
Bawang
goreng
Daun
bawang (dipotong)
Kismis
Cara Membuatnya :
1.
Tumis bawang merah, bawang putih, halia, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit
kayu manis.
2.
Letak minyak sapi sedikit, kiub ayam, susu cair, garam secukup rasa dan air
secukupnya.
3.
Kemudian masukkan beras. Masak hingga mendidih dan kering.
4.
Terus titik pewarna, cuma titik-titikkan pewarna dan tutup semula tudung
periuk.
5.
Tutup sekejap dalam 5 minit dan pewarna itu akan kembang.
6.
Kemudian gaul perlahan-lahan agar nasi kelihatan cantik.
7.
Apabila nasi sudah masak elok, bolehlah letakkan bawang goreng, daun bawang dan
kismis.
Nota :
1.
Sukatan susu cair adalah mengikut kesukaan, nak lebih sedap masukkan lebih.
2.
Garam tidak perlu dimasukkan terlalu banyak kerana kiub ayam sudah berasa
masin.