Air Tangan :
Ain Arina
Bahan-bahan :
Bawang merah (dihiris)
Barang putih (dihiris)
Halia (dihiris)
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Sedikit minyak sapi
Kiub ayam
Susu cair
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Pewarna
Bawang goreng
Daun bawang (dipotong)
Kismis
Cara Membuatnya :
1. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis.
2. Letak minyak sapi sedikit, kiub ayam, susu cair, garam secukup rasa dan air secukupnya.
3. Kemudian masukkan beras. Masak hingga mendidih dan kering.
4. Terus titik pewarna, cuma titik-titikkan pewarna dan tutup semula tudung periuk.
5. Tutup sekejap dalam 5 minit dan pewarna itu akan kembang.
6. Kemudian gaul perlahan-lahan agar nasi kelihatan cantik.
7. Apabila nasi sudah masak elok, bolehlah letakkan bawang goreng, daun bawang dan kismis.
Nota :
1. Sukatan susu cair adalah mengikut kesukaan, nak lebih sedap masukkan lebih.
2. Garam tidak perlu dimasukkan terlalu banyak kerana kiub ayam sudah berasa masin.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan