Isnin, 5 November 2018

Donat Gebu

Air Tangan :
Suhada Yusuf

Bahan-bahan :

1 paket yis
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar gula
1 cawan air suam
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin
2 sudu kecil baking powder
Sedikit garam


Cara Membuatnya :

1. Campur yis, susu pekat, gula dan air suam dalam satu bekas.

2. Kacau bagi gula larut dan biarkan 10 minit sampai yis kembang.

3. Dalam bekas lain masukkan tepung, marjerin, baking powder dan garam.

4. Ramas sampai jadi serbuk roti.

5. Campur yis yang sudah kembang tadi.

6. Adunannya  mesti melekit dan jangan tambah tepung.

7. Kalau tak melekit tambah air lagi sedikit. Uli hingga menjadi doh.

8. Rehatkan selama 1 jam. Tutup dengan kain lembab.

9. Apabila sudah sejam tumbuk buang anginnya dan bolehlah dibentuk.

10. Rehatkan 30 minit dan bolehlah digoreng.

Ahad, 1 Julai 2018

Kek Marble Coklat Susu Salina Kitchen

Kek Marble Coklat Susu Salina Kitchen

Bahan-bahan :

¾ cawan gula kastor @ gula halus
¾ cawan buttercup
1 sudu besar ovalate
1 sudu esen vanila
4 biji telur gred A @ 5 biji telur gred C
¼ cawan @ 3 sudu besar susu pekat manis
¼ cawan @ 3 sudu besar minyak
1 ¾ cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
2 sudu serbuk koko
1 sudu perwarna coklat dark emulco


Cara Membuatnya :

1. Campur buttercup, gula kastor, esen vanila dan ovalate di dalam bekas.

2. Pukul atau putar sampai butter kembang putih gebu. Mulakan dengan speed perlahan dan seterusnya boleh guna speed laju selama 20 minit.

3. Kemudian, masukkan telur satu persatu. Putar lagi sampai adunan kembang dan berbuih-buih.

4. Seterusnya, masukkan susu pekat dan putar sekejap selama 3 minit.

5. Tambahkan minyak dan putar dalam 2 minit lagi.

6. Ayak tepung gandum bersama baking powder. Guna speed paling perlahan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sampai habis.

7. Apabila adunan sudah sebati, bolehlah bahagikan kepada dua bahagian. Satu adunan letakkan 2 sudu serbuk koko dan 1 sudu perwarna coklat dark emulco manakala satu adunan lagi biar warna asal.

8. Sapukan loyang dengan butter dan lapik dengan baking paper.

9. Cara nak buat corak belang-belang itu pula perlu tindankan adunan di tengah-tengah loyang berselang-seli warna. Mula dengan warna asal dan diikuti warna coklat dan warna asal semula. Buatlah seberapa banyak belang-belang.

10. Langkah terakhir untuk mencantikkan kek, kita buat corak-corak di atasnya. Tompokkan dua tiga sudu adunan warna coklat dan lorekkan guna lidi. Loreklah bentuk bunga, daun-daun dan sebagainya ikut kreativiti.

11. Panas oven 10 minit sebelum bakar kek tadi. Bakar pada suhu 160oC api atas bawah ikut jenis oven masing-masing selama 45 minit.

12. Boleh cucuk dengan lidi nak pastikan kek sudah masak atau belum. Kalau lidi yang dicucuk keluar bersih bermakna kek sudah masak.

13. Keluarkan kek dari oven dan terbalikkan atas redai sekejap dan terbalikkan semula. Penting untuk elak kek dari mendap dan menurun.


Nota :

Untuk dapatkan resipi kek ini step by step klik di sini

Sabtu, 30 Jun 2018

Resipi Nasi Ayam Salina Kitchen

Resipi Nasi Ayam
Air Tangan :
Salina Ismail


A) Bahan Untuk Stok @ Rebusan Ayam :

1 ekor ayam potong 4
1 kiub pati ayam
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Kicap manis
Kicap cair
1 sudu sos tiram
1 sudu minyak bijan
1 sudu madu @ sedikit gula


Cara Membuat Stok Ayam :

1. Panaskan air yang banyak dalam periuk hingga mendidih. Air perlu lebih sebab guna untuk nasi, sos, kicap dan juga sup. Masukkan juga kiub pati ayam.

2. Blender 1 biji bawang besar, 4 ulas bawang putih dan 1 inci halia. Simpan 2 sudu bahan kisar untuk tumis nasi dan selebihnya masukkan dalam air mendidih tadi dengan ayam.

3. Rebus sampai ayam masak empuk. Angkat dan tos sekejap.

4. Perap ayam dengan kicap manis, kicap cair, 1 sudu sos tiram, 1 sudu minyak bijan, 1 sudu madu @ sedikit gula. Perap ayam seketika.


B) Bahan Untuk Sos :

3 biji cili besar (buang biji)
4 biji cili kecil @ cabai melaka (nak pedas tambah lagi)
2 ulas bawang putih
2 sudu cuka
1 sudu gula
3 sudu sos cili
Sedikit garam
2 senduk air rebusan ayam


Cara Membuat Sos :

1. Blender cili, cuka, bawang putih dan juga 2 senduk air rebusan ayam tadi.

2. Blender sampai lumat dan masak sekejap atas api.

3. Masuk gula, garam dan sos cili.

4. Masak sampai agak-agak nak pekat boleh tutup api.


C) Bahan Untuk Kicap :

Kicap manis
Kicap cair
Sos tiram
Minyak bijan
Sedikit gula
1 senduk air rebusan ayam


Cara Membuat Kuah Kicap :

1. Lebihan perapan ayam tadi, tambah sikit lagi kicap manis, kicap cair, sos tiram, minyak bijan, sedikit gula dan 1 senduk air rebusan ayam tadi.

2. Masak sekejap atas api sampai agak-agak kicap nak pekat boleh tutup api.


D) Bahan Untuk Nasi :

Lemak ayam (lemak dekat bawah peha ayam)
2 sudu butter
Bahan kisar tadi
4 sekawan
Daun pandan
1 batang serai (diketuk)
Air
Garam
Sedikit pewarna kuning


Cara Memasak Nasi :

1. Panaskan butter, masukkan lemak ayam, bawang kisar tadi, 4 sekawan, daun pandan dan serai.

2. Tumis sekejap sampai bawang wangi dan lemak ayam pecah minyak. Ambil lemak ayam tadi dan buang.

3. Masuk air rebusan ayam. 4 cawan beras boleh masukkan 5 cawan setengah air rebusan ayam tadi.

4. Masukkan garam dan sedikit pewarna kuning.

5. Tunggu mendidih boleh masukkan beras dan masak nasi macam biasa.

6. Nak dapatkan nasi yang cantik jangan selalu gembur beras. Tunggu button nasi sudah naik 10 ke 15 minit baru gembur nasi. Insya-Allah dapat nasi yang cantik tak patah-patah.


E) Cara Memasak Ayam Goreng :

1. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Guna api sederhana.

2. Masukkan ayam seketul sahaja sekali goreng.

3. Tutup dengan tudung periuk sebab nanti minyak meletup-letup masa goreng.

4. Balik-balikkan ayam. Goreng sekejap sahaja nampak ayam sudah tukar warna cantik boleh angkat. Hanya nak garingkan bahagian luar sahaja. Bahagian dalam ayam sudah masak.

5. Kemudian ayam tadi bolehlah dipotong ikut kesukaan.


F) Bahan Untuk Sup :

Air rebusan ayam tadi
1 sudu kicap masin
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng


Cara Memasak Sup:

1. Air rebusan ayam tadi, masukkan 1 sudu kicap masin, sedikit lada sulah dan garam.

2. Boleh taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.


G) Bahan Hiasan :

Daun salad
Timun
Tomato